SURFspot Blog

Blog van SURFspot.Lees. Leer. Ontdek!

Waarom is mijn computer traag?

2 jaar geleden, Geschreven door , Geplaatst in Inspiratie, Tips & trucs
computer-traag

En wat kan ik hier aan doen?

Jammer, maar alle computers en laptops worden na verloop van tijd trager. Worst case lopen ze vaak vast, krijg je foutmeldingen of bufferen/bevriezen ze tijdelijk, je computer reageert dan nergens meer op en er zit niks anders op dan even te wachten. Irritant! Marjolijn Brachten, freelance communicatieadviseur, interviewde Ruud Groeneboer ceo Data Protection International.

Hij legt je uit hoe het komt dat je laptop na verloop van tijd trager gaat werken én hij legt je uit wat je hier (zelf) aan kunt doen!

 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw computer traag is

  1. Er draaien constant allemaal services en processen op de achtergrond (zonder dat je het weet).
  2. Software die je dacht te hebben verwijderd, maar waar niet alle onderdelen van verwijderd zijn.
  3. Als de computer plotseling veel trager is dan voorheen, dan bestaat er kans dat je malware of een virus hebt binnengekregen.

Check eerst of je een virus of malware hebt! Voer eerst een volledige scan uit met je antivirusprogramma om er zeker van te zijn dat de traagheid niet wordt veroorzaakt door een virus of malware. Als je antivirusprogramma geen malware vindt, kun je de computer met systeemherstel terugzetten naar een moment waarop het probleem zich nog niet voordeed.

Systeemherstel (Windows XP t/m Windows 7) open je via Start > Alle programma’s > Bureau-accessoires > Systeemwerkset. In het venster dat opent klik je op Volgende, je kiest een tijdstip waarop de computer nog goed werkte, je klikt nog een keer op Volgende en tenslotte op Voltooien. 

 

Schone laptop, met deze tips maak je hem weer razendsnel!

1. Ruim de C-schijf op

Windows staat meestal op de C-schijf van de computer. Dit is dan ook de belangrijkste schijf op de computer, van hieraf wordt alles uitgevoerd. Het is dan ook aan te raden deze schijf nergens anders voor te gebruiken. Als de standaardinstellingen niet gewijzigd zijn is de kans groot dat er nog maar weinig ruimte over is op de C-schijf.

Verplaats foto’s, video-, muziekbestanden en alle andere bestanden naar een andere locatie om ruimte vrij te maken. Als de systeempartitie vol is, zal de computer steeds trager worden. Stel de pc daarom zo in dat bestanden op een andere schijf worden opgeslagen.

2. Daarna ruim je het bureaublad op

Vaak wordt het bureaublad gebruikt om (tijdelijk) allerlei bestanden op te slaan. Puilt jouw bureaublad ook uit? Dit kan jouw computer ook traag maken. Ruim het bureaublad op door overbodige pictogrammen en bestanden te verwijderen. Leeg daarna ook de prullenbak!

3. Sluit alle programma’s af

Het interne geheugen wordt gebruikt om programma’s op te starten, maar ook om deze software te laten werken, zelfs als je de software niet gebruikt. Gebruik je veel programma’s te gelijk, kijk dan of je ze allemaal nodig hebt. Sluit programma’s die je niet nodig hebt af, hiermee maak je geheugen vrij waardoor taken sneller uitgevoerd worden.

4. Geheugen uitbreiden

Je kunt ook besluiten het interne geheugen uit te breiden. Je moet er wel zeker van zijn dat je geheugenmodules van het zelfde type bijplaatst om te voorkomen dat er een hardwareconflict optreedt, waardoor Windows misschien niet meer kan opstarten. Besluit je SSD modules te plaatsen controleer dan ook even of je moederbord hiervoor geschikt is.

5. Of installeer Windows opnieuw

Wanneer je echt niet goed meer met de computer kunt werken, is de beste oplossing vaak een volledige herinstallatie van Windows en alle programma’s. Lijkt een vervelende en moeilijke klus, maar dat valt eigenlijk wel mee. Het kost voornamelijk tijd en die is gelukkig nog steeds gratis. Als je begint aan een herinstallatie maak dan in ieder geval een goede back-up van alle data zodat je niets kwijt raakt.

Bedenk je wel dat de systeemeisen van software steeds hoger worden. Dus een volledige herinstallatie van Windows op een al wat oudere computer is zinloos wanneer je vervolgens software installeert die te veel van de computer vraagt. Installeer dan in plaats van de laatste versie beter een iets oudere versie.

Mochten deze tips nou niet werken… Dan kun je in onze winkel speciale producten kopen die ervoor zorgen dat je laptop of computer weer als een zonnetje gaat draaien!

Bijvoorbeeld: System Mechanic , IOLO Search and Recover en IOLO Drive Scrubber

 

 

 

Geef een reactie

*


CAPTCHA Image
Reload Image